Om Betlehem skole vet vi at elevene brukte en form for skoleuniform, og at skolen fikk kallenavn etter jakkeslagets farge. Grønneskolen ble den kalt, og foreldre betalte heller dagbøter enn å sende barna hit! Hva lå bak dette?
Dollhuset, eller Dårekisten, var en offentlig pleieinstitusjon for sinnslidende. Antakelig bød Dollhuset, som ble opprettet i 1762, mer på oppbevaring enn pleie, men dette var en klar fremgang i forhold til hva psykisk syke var blitt tilbudt tidligere: Kjelleren under Rådhuset.
Søren Sørensen, eller Søffren Søffrensøn, nevnes som toller i 1603, som byfogd 1604, som rådmann, byfogd og toller i 1607 og som borgermester 1612. I 1611 bygget han huset som Kalmargaten fikk navn etter. Det er usikkert hvilket hus dette var. Sørensen eide også tomter og hus på Strandgaten og på Vågsalmenningen. Han hadde mange og store interesser innenfor handel og næring - blant annet var han mølleeier i Sandviken og interessent i hvalfangstskuter med baskiske hvalfangere. Han døde 10. februar 1621 og ble begravet fra Domkirken.
Lenge var de klassiske fagene ved Latinskolen det viktigste tilbudet i Bergen for gutter som skulle ha en utdanning. I 1750 dukket det imidlertid opp et alternativ: Seminarium Fredericianum. Dette var i første omgang et tilbud til elevene ved Latinskolen. I tillegg til den undervisningen de allerede fikk innenfor klassisk språk og bibellære, skulle de ved Seminarium Fredericianum møte en ny verden med et noe mer sekulært tilsnitt.
Interessen for paraplyens historie burde være av interesse for bergensere. Dette instrumentet er i den bergenske sivilisasjonshistorie et forholdsvis nytt fenomen, knapt 300 år. Man skulle tro at det var en våt og lei bergenser som var oppfinneren, men det er det altså ikke.
St. Marie skole var en skole med internasjonalt tilsnitt. Skjønt, internasjonal er kanskje å ta for sterkt i? Som skolenavnet antyder var dette en skole, opprettet av Mariakirken, for barn av tysk slekt. Skolens første lærer ble hentet fra Itzehoe i Holstein.
Bergen kommunale sykehus på Engen ble nedlagt i 1912, da både pasienter og personell ble overført til det nye, moderne Haukeland sykehus. Da hadde Bergen kommunale sykehus vært i drift siden 1754, fra den gang det het Bergens Civile Sygehus og var ”et Invalidehus for gamle og udlevede Almisselemmer og incurable Syge”.
Bryggen i Bergen er, og har siden 1100-tallet vært, en pulserende, levende organisme av aktivitet og handel, konflikt og ro. I dag beklager bergenserne seg over hvor stille der er om vinteren og hvor aktivt der er om sommeren. Dette er nok biologien til Bryggen i Bergen – den går tradisjonelt i vinterdvale. I dag er det turistene som flommer over det unike bygningsmiljøet i sommerhalvåret. Tidligere var det kjøp og salg som preget sommersesongen, mens det om vinteren var en mye roligere puls blant handelsfolkene, enten de var tyske eller norske.
afdasdf asdf asdf asdfasdf lk ash dflkhlkas dsasøld følasjd følasj dfølaj ølkflasd ldfjøskdj økjaflødf løkfkdjøadjf lødf øskdjfadlf s.,.sf lasdfj ølas fjløasdfj øasjf. aøjfd øasdjfløasdf asøldf øasdjf løj aøføldjf ølfjaldfas.
Historien om kvinners yrkesdeltakelse fremstår ikke alltid som den mest spennende og selvstendige. Fotografyrket skiller seg ut. Flinke bergenserinner var trent i kjemi og fototeknikk, tok i bruk sin kreativitet og utfoldet seg kunstnerisk. Søstrene Persen, to blant mange kvinnelige fotografer, drev fotoatelier i Strandgaten i om lag ti år.