Brann Fengsler Skoler Kropp og helse Kirker og klostre Levebrød Kamp og krig
www.bergenskartet.no
Kirker og klostre

St. Jørgen Hospital
Slavekirken på Bergenhus
Katarinahospitalet
Bergen Domkirke
Nikolaikirken
Kristkirkene
Mariakirken
Corps de Garde
Margaretakirken
Korskirken
Nonneseter kloster
Nykirken
Munkeliv kloster
Piratangrep i Bergen
St. Jacobs kirkegård for fattige
Brann
Fengsler
Skoler
Kropp og helse
Kirker og klostre
Levebrød
Kamp og krig
 

MariakirkenMariakirken sett fra sør. De mange takene gir assosiasjoner til stavkirker.

Mariakirken står i særstilling i Bergens historie. Så tidlig som på midten av 1100-tallet ble den første høymessen holdt, og dette innebærer at kirken er det eldste bevarte bygget i Bergen. Mariakirken var og er sentralt plassert i bybildet, men den var nok langt mer dominerende i middelalderens Bergen, da maktsenteret lå et steinkast unna, enn den er i dag.

Mariakirken

Klikk på kartet for større utgave!


Biskop Jacob Neumann og hans kone er gravlagt på kirkegården.


Velkommen!


Mariakirken sett fra Stølen. Foto: Histos

Tips en venn om denne siden:

Ditt navn:

Din venns epostadresse:

Mariakirken har to tårn, med en romansk stil med innslag av høygotisk karakter i koret. Kirken har landets første vindu av glass. Det fikk den i 1336, da et tysk glassmaleri ble testamentert til kirken og satt inn i en glugge i nordre korvegg. Mariakirkens grandiose utforming kan tyde på at den i sin tid kan ha vært en hovedkirke i byen. Med sine tre skip og to tårn likner kirken på en katedral i miniatyr, noe som kan lede oss til å tro at den var ment å være byens hovedkirke. Dette kan imidlertid ikke bevises. Vi vet ikke annet enn at den har vært en sognekirke. Til gjengjeld har den vært sognekirken til en økonomisk meget sterk gruppe – hanseatene. Kjøpmennene fra Bryggen fikk overta Mariakirken i 1408. På folkemunne ble Mariakirken kalt Tyskekirken, og tyskerne beholdt Mariakirken som sin kirke lenge etter at hanseatenes dominans var brutt. I 1839 vedtok Stortinget en lov som opphevet den tyske menigheten i Bergen. Nå var det ikke lenger en plikt, bare en rett å tilhøre menigheten. Kanskje ikke så rart, med tanke på at kirken for eksempel ikke hadde mer enn ca. tyske 60 medlemsfamilier i 1831. I 1866 ble det foreslått at Mariakirken skulle bli sognekirke med Sandviken som underliggende kapellani. Likevel ble det holdt prekener på tysk i kirken fram til siste mellomkrigsperiode.

Vi kan nok takke de økonomisk sterke hanseatene for at kirken er så rikt utsmykket som den er. Mariakirkens kunstverk strekker seg over 700 år. I koret finnes et tysk alterskap fra slutten av 1400-tallet, som er kirkens eldste inventarstykke og det eneste fra katolsk tid. På veggene rundt alteret henger 15 legemsstore statuer; de 12 apostlene, samt Johannes døperen, Moses og Paulus. Disse statuene er utført av Søfferen Oelsen i 1634.

Blant all kunsten i Mariakirken er prekestolen den flotteste, og unik i norsk sammenheng. Den ble skjenket kirken i 1676, men er av ukjent opprinnelse. Rundt prekestolens utside er det felter med de 8 kristelige hoveddyder fremstilt som kvinner med ulike attributter. Over prekestolen er en baldakin i to etasjer med en kristusfigur på toppen. På undersiden finnes en rikt utsmykket lydhimling, dekorert med dyrekretsens bilder. Prekestolens bunn har form av en halvkule. På den er stjernebildene på himmelglobusens sørlige hemisfære malt. På undersiden av den kuppelformede prekestolhimlingen finner vi en tilsvarende fremstilling av den nordlige hemisfære. Fremstillingen av himmelglobusen bygger ifølge en innskrift på observasjoner gjort av den danske astronomen Tycho Brahe (1546-1601). Hans observasjoner gjorde det mulig for den tyske astronomen Johannes Kepler (1571 - 1630) å finne lovene for planetenes bevegelser.

Også i Mariakirken står musikken sentralt. Kirken er stolt av sitt kor, Maria Vocalis, som har spilt inn CD-plater, og opptrådt i Westminster Abbey og St. Paul Cathedral. I tillegg er kammerkor og kammerorkestre knyttet til menigheten. Kirken fikk tidlig sitt første orgel. Kanskje var Adrian Oellsen, som er nevnt i 1563, den første organisten?
Orgelet som er i bruk i dag er fra 1974. Det er bygd av Paul Ott, og er en gave fra Den Evangelisk-Lutherske Kirke i Tyskland. Åpenbart har Mariakirken fremdeles sterke bånd til Tyskland.

 

Innsendte kommentarer:

marte,
Det e ikkje så mye skreve om maleriene .... PLIS skriv litt mer om dem ...
10.1.2007
Hallgeir, baker_hallgeir@hotmail.com
Angående sangerkoret i Mariakirken: - Mariakirken har i de siste tre årene IKKE hatt koret Maria Vocalis. Dagens kor heter Maria Kantori, og drives frem av vår dyktige kantor Karstein Askeland. Koret holder konserter ca 2 ganger i året (Jul og Påske).
1.1.2007
Redaksjonen,
St Mary's Church did not remain catholic after the Reformation. The Germans had, however, started to employ priests at the church after the Reformation, something that the Bishop had done in the past. The mass was was said in Latin for a long period of time also after the Reformation, something which may be confusing regarding the catholic/protestant question.
25.8.2005
rozema, rozema@vo.lu
It is a beautiful and most interesting church. I have a question which may be trivial but so far nobody could give the information : obviously the church was still catholic when Norway had already become protestant. Of course this relates to the fact that the church was "German" under hanseatic jurisdiction. Did it then become protestant in 1648 after the 30 years war ?
24.8.2005
Ingrid, mrtorp@online.no
Jeg har lest at det ikke er de 12 aposlene som det er statue av, forederen Judas ble erstattet av døperen johannes. Er dette riktig?
15.6.2004
 

Dette mener jeg:

Navn:

Epost:

Hør nå virkelig her:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.
Skriv tegnene fra bildet:   
© 2003 Histos

Prosjektet er et samarbeid mellom fem museer i Bergen:
Gamle Bergen Museum, Bryggens Museum, St. Jørgens Hospital, Bergen Skolemuseum og Bergen Brannhistoriske stiftelse