Brann Fengsler Skoler Kropp og helse Kirker og klostre Levebrød Kamp og krig
www.bergenskartet.no
Kropp og helse

St. Jørgen Hospital
Dr. Wieseners folkebad
Retterstedet på Nordnes
Mentalen
Katarinahospitalet
Kjøttbasaren
Vestindien og De Fire Løver
Pleiestiftelsen for spedalske No. 1 og Lungegårdshospitalet
Dollhuset
Bergens Fødselsstiftelse og Jordmorskole
Tannlegekontor i Gamle Bergen
De sjøfarendes fattighus
Bergen Civile Sygehus
St. Jacobs kirkegård for fattige
Tran
Brann
Fengsler
Skoler
Kropp og helse
Kirker og klostre
Levebrød
Kamp og krig
 

Vestindien og De Fire LøverDet fjerde huset på venstre side er "Vestindien". "De fire løver" lå også i Nøstegaten.

Mange kvinner har livnært seg ved å selge seksuelle tjenester i Bergen. Prostitusjon har vært skammelig, uglesett og forbudt. Likevel har yrket vært det best betalte arbeidet mange kunne få fordi markedet har vært stabilt godt; kunder var ikke mangelvare i en sjøfarts- og handelsby som Bergen. På 1800-tallet lå to av våre mest kjente bordeller i Nøstegaten – Vestindien og De fire Løver.

Vestindien og De Fire Løver

Klikk på kartet for større utgave!


Fra Johan Dreyers bilde av St. Hansbålet fra 1818.


Fotoapparatet var fremdeles en ny oppfinnelse da disse bildene ble tatt tidlig på 1870-tallet.


Begge disse kvinnene var overmåte dristig kledd. Dette var pornografisk materiale. Alle bildene er fra Bergensposten nr. 1 mars 2000 (Statsarkivet i Bergen).

Tips en venn om denne siden:

Ditt navn:

Din venns epostadresse:

Johan Duckwitz tok ut borgerskap i Bergen som herberger og spisevert. Han og hans kone Oline Duckwitz startet opp Hotel de Parie ved tollboden på Nordnes. De tjente så godt på dette foretaket at de snart kunne kjøpe nye eiendommer på Nøstet, og her startet de altså opp bordellene Vestindien og De Fire Løver. Kvinnene som arbeidet ved bordellene var ledet av en profesjonell horemamma – madammen. Madammens oppgaver var blant annet å styre kunden i retning av den rette horen, og å administrere nattens inntekt. Om morgenen kunne madammene sees på vei opp til Sydneshaugen, hvor familien Duckwitz bodde standsmessig. Ekteparet hadde investert overskuddene klokt, og Johan ble etter hvert omtalt som skipsreder eller rentist. Hallikvirksomhet kunne betale seg godt.

Kvinnene i dette yrket ble fra 1816 underlagt offentlig kontroll. Vi kjenner Christian Kroghs berømte maleri av Albertine i Politilegens venteværelse. Årsaken til at de prostituerte skulle undersøkes av lege med jevne mellomrom, var for å demme opp mot den store økningen i kjønnssykdommer som horekundene og deres familier ble utsatt for. Hensynet til ”de falne kvinnene” kom neppe i første rekke. Da Napoleon Bonaparte i 1802 innførte offentlig kontroll av de prostituerte, var det i første rekke de militære som var rammet av veneriske sykdommer. For å redde den stolte franske hær måtte prostituerte kvinner til helsekontroll. Den bergenske kontrollen var altså etter europeisk mønster.

I Europa var prostitusjon etter hvert blitt ett hett tema. I England sto feministen Josephine Butler på barrikadene, og organiserte ”Ladies National Assosiation”. Gruppen sparte ikke på kruttet, og omtalte prostitusjon som ”slaveri til mennenes begjær” og den medisinske kontrollen av kvinnene som ”oppsynslegens instrumentale voldtekt”.

Mange fikk nok øynene mer og mer opp for at prostitusjon var et fattigdomsproblem, og at de prostituerte var virkelige mennesker, til tross for at de hadde ”falt dypt”. En av disse var Pastor Wilhelm Holdt, som arbeidet som prest ved flere sykehus i Bergen. I 1879 opprettet han sammen med andre byborgere og med støtte fra Samlaget (Vinmonopolets forløper) Magdalenehjemmet. På Magdalenehjemmet fikk hvert år 12 offentlig prostituerte plass, og der skulle de restitueres gjennom arbeid og sedelig livsførsel. Reglene var strenge og arbeidsdagen var lang. For de fleste var nok denne tilværelsen å foretrekke, framfor å leve med arbeidsgivere som Duckwitzparet.(Basert på C.J. Harris: Fra Faldne Kvinder til Dyktige Piger.) http://digitalarkivet.uib.no/sab/bergensposten2/bergensposten.htm

 

Innsendte kommentarer:

den protistuerte, afwsqw3qrf@sigf.
kul side, men dere har ikke st . paul det er jo en av norges beste skoler. Hilsen en på Ytrebygda som gikk på Søreide.
20.9.2005
 

Dette mener jeg:

Navn:

Epost:

Hør nå virkelig her:

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots.
Skriv tegnene fra bildet:   
© 2003 Histos

Prosjektet er et samarbeid mellom fem museer i Bergen:
Gamle Bergen Museum, Bryggens Museum, St. Jørgens Hospital, Bergen Skolemuseum og Bergen Brannhistoriske stiftelse