I andre halvdel av 1800-tallet skjedde det to ting som er viktig for å forstå hvorfor kjøttbasaren i Bergen og andre europeiske torghaller ble etablert. Det ene var en sterk befolkningsøkning, særlig i byene. Det andre var økt kunnskap om hygiene og helse.
Torget, eller Fisketorget som det kalles på folkemunne, er blant det første vi nevner når vi skal fortelle om Bergen. I Amalie Skrams Hellemyrsfolket får vi allerede på de første sidene en stemningsbeskrivelse fra Fisketorget. Hellemyrsfolket ble utgitt i perioden 1887-1898. Les bare her:
Bergen Katedralskole burde egentlig vært avmerket på flere forskjellige steder i bergenskartet. Sør for Domkirken, nord for Domkirken, og på Holmen, i tilknytning til kirkesenteret der. På Holmen lå det et kloster, to kristkirker, to apostelkirker og en bispegård. I dette lærde og religiøse senteret, som også huset den politiske makten, oppsto Latinskolen, eller Bergen Katedralskole, som var Bergens første skole. Den lever fremdeles i beste velgående. Skolevirksomheten er flyttet til sørsiden av Domkirken, og i den gamle Latinskole holder Bergen Skolemuseum til.
Sandviken brannstasjon er ”broren” til Skansen brannstasjon. Bybrannen den 22 september 1901 åpnet kommunekassen og Bergen brannvesen fikk nytt, moderne utstyr, og nye brannstasjoner i Sandviken og på Skansen. Arkitekten, Th. Bjørnstad, hadde tegnet to brannstasjoner som er markante, men likevel glir fint inn i landskapet. Vakre som kirker, fulle av symbolikk for byboerne i dag. Th. Bjørnstad måtte tåle mye pepper da byggene var nyoppførte. En ironisk kritiker mente at:
Cristi Krybbes fundas, eller regelverk, ble forfattet av Korskirkens sogneprest Jens Mariager og kappellan Christian Thunboe. 1. mai 1737 signerte disse fundasen sammen med 24 velstående forretningsmenn fra Korskirkens menighet. Deretter ble fundasen, som besto av 29 trykte sider, sendt til Kong Christian VI som godkjente den 29. august 1738.
Barn har gått på skole på Stølen og Krohnengen i snart 150 år. Rundt 1853 kom barn til Stølen skole. Krohnengen skole sto klar i 1880, og var da den første i rekken av de store moderne folkeskolebygningene som ble bygget i Bergen. I 1883 gikk 1360 barn på skolen, fordelt over 39 klasser. Den gangen besto skolen av selve hovedbygningen. Tilbygget med gymsal og lærerværelse kom ikke før i 1933.
De sjøfarendes fattighus er et eksempel på en type institusjon som det har eksistert mange av i Bergen: Fattighus. At det offentlige skal ta seg av gamle og fattige er et historisk sett nytt fenomen. Folk har måttet greie seg på egen hånd, og dersom de ikke var i stand til det, måtte de få hjelp av sine nærmeste. Klostrene har drevet slike sosiale institusjoner, men etter reformasjonen, da klostrene ikke lenger hadde anledning til å gjøre dette veldedighetsarbeidet, ble de gamle, syke og fattige et samfunnsproblem. De Søfarendes Fattiges Hus ble satt i drift av byrådet i 1571.
Ulrike Eleonora Pihl kom i 1863 hjem fra England, hvor hun hadde utdannet seg til lærerinne. Hun arbeidet som guvernante hos en familie på Vestlandet, men i 1865 kom hun til Bergen. Den 5. april samme år averterte hun i Bergens Adresse-Contoirs Efterretninger etter elever til sitt Pigeinstitutt. Ulrike Pihl har blitt stor ære til del for sitt pedagogiske arbeid. Men rett skal være rett; hun overtok et etablert pikeinstitutt som hennes tante Henriette Meyer allerede hadde drevet i 17 år.
Middelalderens skomakere i Vågsbunnen var tyske unge menn som ville lære et yrke og tjene penger som de kunne ta med hjem igjen etter endt læretid i Bergen. Det var viktig å kunne reglene - man holdt seg til sine; hverken kjærester eller kamerater utenfor lauget var tillatt.
Tannhelsetilbud i Bergen blir godt illustrert i Gamle Bergen. Huset som tidligere var Strandgaten 138 har gjenoppstått i Gamle Bergen, og har blitt innredet etter alle kunstens regler for å vise oss to ulike tannlegekontor fra tiden rundt 1900. Bergen Tannlegeforening har innredet kontorene i samarbeid med Gamle Bergen.
Slaveriet var navnet folk ga straffeanstalten på Bergenhus festning. Her holdt straffangene til, de som var dømt for særlig grove forbrytelser. Straffeanstalten ble formelt opprettet i 1739, og tilbød kost og losji til samfunnsmedlemmer med et fleksibelt forhold til lov og rett fram til nedleggelsen i 1878.
Tidlig på 1800-tallet var psykiatri i ferd med å bli en vitenskap i Europa. Det vokste frem en forståelse for at sinnslidende kunne helbredes. Medsinering og kalde og varme bad var behandlingsmetoder, og i tillegg mente man at muligheten for å spasere i vakre hager var viktig for de syke. Bergens Sindsygeasyl hadde fått tilført et engstykke i 1815, og asylet sto ferdig bygget med hager i 1833.