Manufakturhuset har rommet mange virksomheter. Barnehjem, skole, tukthus, tvangsarbeidsanstalt, kirke og offentlige kontorer. Det første Manufakturhuset ble bygd i 1646, og brant i 1702. Det ble bygd opp igjen, men kom ikke skikkelig i gang før i 1743, da kongen ublidt krevde en slutt på uorden, tyverier og andre uleiligheter som betlerne i gatene skapte ”i Vor Kiøbsted Bergen”.
Stølen skole i Ladegårdsgaten 19 ble bygget i 1853. Huset startet sin karriere som folkeskole, deretter har det vært sjømannsskole, brannstasjon og politistasjon her. Nå er huset privatbolig.
Høsten 1944 ble barna fra Laksevåg sendt "på landet" for å berges fra krigen. Laksevåg hadde opplevd sin verste katastrofe noensinne med flere enn 60 drepte barn på Holen skole. Alle gjenlevende barn skulle reddes - mange av disse fikk så store traumer knyttet til bombing og adskillelse at sårene aldri helt skulle heles. Hva skjedde på Laksevåg?
17 august 1903 åpnet Nordnes skole dørene sine for barna for første gang. Da begynte 1800 elever ved skolen, fordelt over 54 klasser. Rasmus Hille het den første overlæreren, og hans elever fylte opp skolen både om formiddagen og om ettermiddagen. Hundre år senere kjemper ca. 250 elever om plassen.
Graviditet og fødsler har alltid vært forbundet med fare for liv og helse, både for mor og barn. Mange komplikasjoner kan oppstå underveis. Da Bergens Fødselsstiftelse og Jordmorskole ble opprettet i 1861 ble de aller fleste små barn født i hjemmene, med familie og venner som fødselshjelpere.
Stadsporten loser i dag biltrafikken til og fra Kalfaret. Det er ingen nyhet at det koster penger å passere her - her ble det krevet avgift for varer som skulle selges i byen. Men krav om avgift var ikke formålet med å bygge Stadsporten. Midt under Europas religionskriger var den et ledd i byens forsvar.
Bergen Katedralskole burde egentlig vært avmerket på flere forskjellige steder i bergenskartet. Sør for Domkirken, nord for Domkirken, og på Holmen, i tilknytning til kirkesenteret der. På Holmen lå det et kloster, to kristkirker, to apostelkirker og en bispegård. I dette lærde og religiøse senteret, som også huset den politiske makten, oppsto Latinskolen, eller Bergen Katedralskole, som var Bergens første skole. Den lever fremdeles i beste velgående. Skolevirksomheten er flyttet til sørsiden av Domkirken, og i den gamle Latinskole holder Bergen Skolemuseum til.
Cristi Krybbes fundas, eller regelverk, ble forfattet av Korskirkens sogneprest Jens Mariager og kappellan Christian Thunboe. 1. mai 1737 signerte disse fundasen sammen med 24 velstående forretningsmenn fra Korskirkens menighet. Deretter ble fundasen, som besto av 29 trykte sider, sendt til Kong Christian VI som godkjente den 29. august 1738.
Barn har gått på skole på Stølen og Krohnengen i snart 150 år. Rundt 1853 kom barn til Stølen skole. Krohnengen skole sto klar i 1880, og var da den første i rekken av de store moderne folkeskolebygningene som ble bygget i Bergen. I 1883 gikk 1360 barn på skolen, fordelt over 39 klasser. Den gangen besto skolen av selve hovedbygningen. Tilbygget med gymsal og lærerværelse kom ikke før i 1933.
Ulrike Eleonora Pihl kom i 1863 hjem fra England, hvor hun hadde utdannet seg til lærerinne. Hun arbeidet som guvernante hos en familie på Vestlandet, men i 1865 kom hun til Bergen. Den 5. april samme år averterte hun i Bergens Adresse-Contoirs Efterretninger etter elever til sitt Pigeinstitutt. Ulrike Pihl har blitt stor ære til del for sitt pedagogiske arbeid. Men rett skal være rett; hun overtok et etablert pikeinstitutt som hennes tante Henriette Meyer allerede hadde drevet i 17 år.
Om Betlehem skole vet vi at elevene brukte en form for skoleuniform, og at skolen fikk kallenavn etter jakkeslagets farge. Grønneskolen ble den kalt, og foreldre betalte heller dagbøter enn å sende barna hit! Hva lå bak dette?
Lenge var de klassiske fagene ved Latinskolen det viktigste tilbudet i Bergen for gutter som skulle ha en utdanning. I 1750 dukket det imidlertid opp et alternativ: Seminarium Fredericianum. Dette var i første omgang et tilbud til elevene ved Latinskolen. I tillegg til den undervisningen de allerede fikk innenfor klassisk språk og bibellære, skulle de ved Seminarium Fredericianum møte en ny verden med et noe mer sekulært tilsnitt.